ПРОТОКОЛИ ВИПРОБУВАНЬ


Згідно з пунктом 10 статей 15 Закону України “Про захист прав споживачів”, продаж харчових продуктів, етикетування яких часткове або повністю не відповідає приведеному Закону і технічним регламентам, що відповідають йому, заборонений.

Харчові продукти, що реалізовуються в Україні, мають бути з етикеткою українською мовою і містити інформацію в зрозумілій для сприйняття усіма споживачами формі про відсутність або наявність в харчовій продукції ГМО (генетично модифікованих організмів), що повинно бути відбито на етикетці цього харчового продукту за допомогою напису “без ГМО” або, відповідно, “з ГМО”.

У Закон України в 2010 році були внесені зміни “Про безпеку і якість харчових продуктів”, а також про своєчасне інформування українських споживачів про наявність або відсутність в товарах генетично модифікованих організмів (ГМО). Приведений вище Закон не поширюється на тютюнові вироби тютюн і харчові продукти, зроблені для особистого вживання. Згідно з цими змінами до статті 38 Закону, вимоги по етикетуванню продуктів харчування помінялися. Так, десятий пункт говорить про те, що відсутність або наявність в продуктах харчування генетично модифікованих організмів (ГМО) відображається написом “з ГМО” на етикетці харчового продукту або, відповідно, “без ГМО”.

Згідно з адміністративним кодексом України, при надання неправдивої або неточної інформації з приводу споживчої продукції передбачений штраф у розмірі 50-ти неоподатковуваних мінімальних доходів. Представники місцевих організацій по захисту прав споживачів можуть проводити вилучення продукції з неправдивою маркіровкою або, якщо вона відсутня, можуть тимчасово призупиняти її реалізацію.

Відповідно до чинного законодавства України, є перелік продуктів, по відношенню до яких повинен здійснюватися обов’язковий контроль генетично модифікованих організмів.

Це такі продукти, як:

  • Льон
  • Бавовна
  • Соя
  • Пшениця
  • Кукурудза
  • Рис
  • Диня
  • Картопля
  • Ріпак
  • Папая
  • Томати
  • Цукровий буряк
  • Цикорій
  • Кабачки
  • Дитяче харчування і сировина
  • Дієтичні продукти харчування, функціональні продукти, добавки дієтичні, виготовлені із застосуванням продуктів з переліку продуктів, що підлягають контролю змісту ГМО
  • Харчові добавки, в які входять вказані в переліку продукти
  • Дріжджові культури, закваски і продукти, що утримують їх

З повним переліком такої продукції можна ознайомитися у відповідному Наказі Міністерства охорони здоров’я України № 971, датованого 09.11.2010 роком.

Багато виробників цікавляться, як часто треба проводити випробування на наявність ГМО. Проводити таку перевірку необхідно систематично, як мінімум, раз на квартал. У першому кварталі один вид продукції, в другому – інший.

На вимогу чинного українського законодавства, кожна нова партія сільськогосподарської або харчової продукції повинна проходити контроль і перевірку на наявність ГМО. Зазвичай з кожної нової партії проводять відбір зразків продукції для проведення досліджень в лабораторних умовах з метою встановлення показників безпеки якості і змісту ГМО.