ГІГІЄНІЧНИЙ СЕРТИФІКАТ


Повідомляємо про набуття чинності з 20 вересня 2015 року Закону “Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості вироблюваних харчових продуктів”, що включає нові вимоги до якості харчових продуктів.

Підприємства, що виробляють харчову продукцію, і підприємства, що займаються зберіганням і реалізацією харчової продукції, тепер повинні контролювати своє виробництво по системі, що має абревіатуру НАССР (ХАССП).

Санітарно-епідеміологічний висновок (сертифікат гігієнічної відповідності, гигзаключение) є документом, що підтверджує, що вироблювана на території України продукція, продукція, що ввозиться або вивозиться з нашої країни, відповідає тим санітарно-епідеміологічним нормам, які затверджені Мінохоронздоров’я України (МОЗ).

Терміни дії отриманого Рішення санітарно-епідеміологічної служби від 1 до 5 років. Це залежить від виду цієї продукції і від того, де вона зроблена – у нас або за кордоном. Рішення може бути отримане на термін функціонування регулюючого документу або на п’ять років (нормативний документ ТУ, зміни до ТУ).

20 вересня 2015 року стався вступ в силу Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно харчових продуктів”, у зв’язку з чим сталися зміни при отриманні Рішень сан. эпид. служби.

Тепер цей Висновок видається МОЗ на наступні види продукції :

  • промислова група (побутові предмети, устаткування, меблі і інш.), використовувані у виробництві продуктів;
  • косметика і парфюмерія (крему, шампуні, бальзами і інш.);
  • продукція побутової хімії;
  • інсектициди і дезинфікуючі засоби;
  • продукти, дитяче харчування і товари, вироблювані для дітей;
  • тютюнові вироби.

На іншу харчову продукцію, що включає і дієтичні добавки (БАД), потрібні інші документи. За новим Законом, виробник зобов’язаний приділяти підвищене уваги якості продукції при виробництві, а також здійснювати контроль за якістю сировини, належну увагу робити якості вже готовій продукції. Виробникам продукції треба самостійно проводити регулярні і періодичні випробування по контролю продукції на безпеці відносно мікробіології. Відповідність принципам ХАССП тепер є обов’язковою для роботи системи по управлінню за якістю продукції.

Компанія Bestconsult виробникам харчової продукції і дилерам пропонує виконання таких робіт :

  • отримання протоколу про проведені дослідження продукції відносно мікробіології на наявність в ній токсичних елементів і інших шкідливих речовин (для підтвердження якості продукції і надання підтверджувальних протоколів в торгові мережі);
  • робота над сертифікатом якості цієї продукції, керуючись даними протоколу і відповідно до діючої нормативної бази для документації підприємства;
  • отримання сертифікату про відповідність цієї продукції встановленим нормам;
  • детальна відповідь наших юристів про зміну законів і зміну назви документації на продукцію для супермаркету;
  • розробка системи контролю за якістю і безпекою вироблюваної продукції відповідно до норм і принципів законодавства – аналіз небезпечних чинників і критичних точок, що можуть вплинути на якість продукції;
  • отримання ХАССП сертифікату на відповідність цього виробництва усім вимогам (ISO 22000).

Передбачається, що видача рішень сан. эпид. служби на харчову продукцію поновиться для здійснення додаткового контролю від третьої сторони за якістю продукції. Видачу їх здійснюватиме нова структура – Держпродспоживслужба, що знаходиться зараз у стадії формування.